Norrländska Pärlor

Sverige
På begäran erbjuder vi i år en längre rundresa i vårt fantastiska Sverige. En resa med historia, ståtliga fjäll, brusande forsar, världskänd tomte, iskonst, samehistoria, gruvbesök, kulinariska måltider, Inlandsbanan och fantastiska naturscenerier. Som vanligt på våra resor ingår det mesta i resans pris för bästa reseupplevelsen. Sätt er lugnt tillbakalutade i bussätet och njut av en 9 dagars resa med kvalité, service, omtanke och inte minst trevlig samvaro.
Dag 1

Välkommen ombord, nya reskamrater och Mackmyra

Vi stiger ombord på vår bekväma buss och påbörjar en resa genom vårt storslagna land. Vi gör vårt första stopp i Stavsjö för kaffe och smörgås. Under dagen följer vi E4:an och passerar Stockholm, Uppsala och Gävle där vi gör en lunchpaus på Mackmyra, känt för sin whisky och ginproduktion. Efter en välsmakande lunch går vi en kortare guidad visning i deras gravitationsdestilleri innan vi fortsätter färden norrut. Framåt eftermiddagen når vi landskapet Medelpad och Clarion Hotell i Sundsvall. Där väntar oss en god middag och sköna sängar. Kanske har vi även hunnit med att smaka på Mackmyras goda drycker under eftermiddagen.

Dag 2

Mäktiga Höga Kusten och Storforsen

Strax efter start passerar vi Höga Kusten. Vi gör ett stopp vid mäktiga Högakustenbron som går över Ångermanälven, en av världens största hängbroar på totalt 1800 meter. Efter lunchstopp i trakten av Umeå svänger vi av E4:an vid Piteå och styr in på mindre vägar i landet. Utanför Älvsbyn kommer vi till Hotell Storforsen, som verkligen gör skäl för namnet. Närmare forsen kan man knappast komma och efter en utsökt middag somnar vi gott till Storforsens brus.

Dag 3

Krigshistoria, Gammelstad och tvillingstäder

Dagens första stopp blir vid Rödbergsfortet i Boden. I nästan 100 år var denna plats en av de hemligaste platserna i Sverige. Fem fort i betong och pansar insprängda i bergen som omger staden Boden, alla med syfte att försvara övre Norrland. Även om hemligheten till viss del är väl bevarad så är det numera ett museum där vi går på en guidad rundvandring. Vi följer Luleälven till Luleås äldsta del, Gammelstad. En av Sveriges största kyrkbyar bestående av 408 kyrkstugor i ursprungligt skick och som finns noterad i Unescos världsarvslista. Byn består av 408 kyrkstugor i ursprungligt skick.  Vi börjar besöket med lunch och går därefter en vandring på området.  Åter i bussen åker vi norrut förbi Kalix till E4:ans ”ände”, Haparanda. Inkvartering på anrika Stadshotellet, ett hotell med atmosfär av en svunnen tid, men ändå med klass. Välj på att koppla av på hotellet eller följ med på en guidad kvällstur i Haparanda och tvillingstaden Torneå innan middag.

Dag 4

Kukkolaforsen, världskänd jultomte och en sup

Efter frukost på vår väg norrut stannar vi till för ett fotostopp vid Kukkolaforsen. Det är en natursevärdhet i Tornedalen, välbekant för alla som har fiske som intresse. Vi fortsätter utmed Torneälv längs den finska gränsen förbi polcirkeln till Pajala. Pajala som blivit en världsmetropol tack vare Alf Anderssons idé att 2013 bygga om sitt garage till Santa Winter Village. En idé som blivit vida känd med dagsgäster från hela Europa som kommer hit med flyg för att träffa tomten. Hos Alf äter vi lunch under tiden han berättar om sin verksamhet. På små lappländska vägar fortsätter vi förbi Vittangi och stannar för en sup vid Suptallens rastplats. Dagens sista stopp blir en rundvandring på ett av Europas största turistattraktioner och en av Sveriges sju underverk, Ishotellet i Jukkasjärvi. Hotellet byggs upp varje år av 35 000 ton snö och designas av olika konstnärer. Temperaturen inne är ett par minusgrader så vi får låna en varmare täckjacka. Vi checkar sedan in på nya Scandic Hotell beläget mitt i nya Kiruna granne med stadshuset. Hotellet är en av Kirunas spännande byggnader med inspiration från Kebnekaise och Lapporten.

Dag 5

Avkoppling eller gruvbesök samt Sveriges vackraste väg

Idag kan ni välja på en dag med avkoppling på hotellet och Kiruna på egen hand eller följa med på dagens utflykter (som ingår resans pris).

Utflykt 1 kl. 08.30-11.30 LKAB:s gruva är världens största underjordiska järnmalmsgruva och en av Sveriges bästa sevärdheter. Med buss åker vi rakt in i berget och ned till besöksanläggningen som ligger på 540 meters nivå. Vi får en god inblick i dagens malmbrytning och dess historia och bjuds på förmiddagskaffe.

Utflykt 2 kl.11.30-18.30 Vi åker på ”Sveriges vackraste väg”, till Abisko där vi äter lunchbuffé på STF Turiststation.  Nu skall vi uppleva fjällen från ovan och ta linbanan upp på Nuolja. På 20 minuter tar vi oss upp 900 meter över havet till Aurora Sky Station. Här är utsikten över fjällvärlden och lapporten vidunderlig. Glöm inte kikaren. (vid dåligt väder ställs linbaneturen in ersätts med ett besök på Abisko Naturrum).

Väl tillbaka på hotellet i Kiruna samlas vi åter för gemensam middag.

Dag 6

Kraftverkshistoria och samemuséet Ájtte

Efter frukost påbörjar vi vår resa söderut på Inlandsvägen. Vi passerar Gällivare och kommer till Porjus där vi gör ett busskaffestopp med utsikt över Porjus Kraftverk, Luleälvens äldsta kraftverk. Vi anländer till Jokkmokk, samernas centralort, och gör ett besök i Ájtte som är huvudmuseum för samisk kultur i Sverige. Efter en god lunch följer vi med på en resa i tid och rum på muséet. Lyssna på berättelser om nåjden, samernas shaman och de mystiska och kraftfulla ”spåtrummorna”. Titta på de vackra och färgglada dräkterna och den stora silversamlingen. Vi fortsätter vår resa söderut, passerar återigen polcirkeln och kommer fram till Arvidsjaur och nattens inkvartering, Hotell Laponia. Middag.

Dag 7

Silvervägen och InIandsbanan

Idag ska vi byta bussen mot Inlandsbanans rälsbuss, men innan dess åker vi en liten bit norrut på Silvervägen för ett besöka Silvermuseet i Arjeplog. Samlingarna skildrar ortens historia – från förhistorisk tid till nutid. Samernas och nybyggarnas liv levandegörs i olika utställningar.  Efter lunch på Silver Resort åker vi söderut till Sorsele och stiger ombord på Inlandsbanan.  Inlandsbanans ursprungliga sträcka var 130 mil, från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Den invigdes 1937 av kronprins Gustaf Adolf. Ombord finns tågvärdar som berättar om naturen och sevärdheter längs med vägen. På vår färd passerar vi bland annat Storuman och Wilhelmina, där vi också äter en gemensam middag på Bergmans Fisk & Vilt där ni får avnjuta deras egna prisbelönta produkter och även andra norrländska råvaror. Sen kväll når vi Östersund där vi tar en kort promenad till Hotell Östersund för en god natts sömn.

Dag 8

Frösö kyrka och Orsa Finnmark

Efter frukost möter en lokalguide upp och tar oss med på en rundtur i Östersund med omnejd. Vi får se Storsjöns största ö, Frösön, där vi besöker Frösö kyrka och får höra historien om tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger. Vi äter gemensam lunch och påbörjar sedan hemresan. Efter ett busskaffestopp vid träbjörnen i Sveg passerar vi de mörka skogarna i Orsa finnmark, förbi Kalle Moraeus Orsa till Siljans strand innan vi når dagens sista mål Rättvik och Hotell Lerdalshöjden. Här äter vi kvällens middag och njuter av vackra utsikten över Siljan.

Dag 9

Herrgårdslunch och på återseende snart igen

Resans sista dag. Vi åker igenom vackra Tällberg och får genom bussfönstret en skymt av ”Leksandsgropen” och Leksands kyrka med de karakteristiska lökformade tornen innan vi åker söderut till Örebro. Vad passar nu inte bättre än att äta vår avslutningsmiddag på anrika Karlslunds Herrgård som uppfördes redan i början av 1800 talet, en kuriositet är att 1886 tändes här den första glödlampan i Sverige. Nu återstår bara hemresan mot Småland, med beräknad hemkomst till Västervik tidig kväll med många trevliga resminnen i bagaget.

Star
 • Historia, ståtliga fjäll och brusande forsar
 • Linbana till Aurora Sky Station ingår
 • 8 frukost, 8 middagar och 9 luncher ingår
PROGRAMBLAD BOKA DIN RESA HÄR

Vid frågor, kontakta oss

Hallens resekonsulter

+46 490 83 000
 

Boka din resa tryggt och säkert idag. Läs mer här

I GRUNDPRISET INGÅR:

 • Bussresa i bekväm helturistbuss
 • Boende, del i dubbelrum, 8 nätter
 • 8 frukost
 • 8 middagar, exkl. dryck
 • 9 luncher, exkl. dryck
 • Besök Mackmyra
 • Besök Rödbergsfortet
 • Besök Gammelstaden
 • Guidad rundtur Haparanda/Torneå
 • Tomtebesök
 • Besök Ishotellet
 • Besök LKAB´s gruva
 • Linbanebiljett till Aurora sky Station
 • Besök Áttjé museum
 • Besök Silvermuséet
 • Inlandsbanan Sorsele – Östersund
 • Guidad rundtur Östersund/Frösön
 • Reseledare
 • Trevlig gemenskap
 • Gratis inhägnad parkering i Västervik, Ankarsrum och Vimmerby

TILLÄGG:

 • Enkelrum: 3.580:-
 • Platsreservation i bussen: 225:-

BETALNINGSVILLKOR:

Anmälningsavgift på 2.000 kr betalas inom 14 dagar. Slutbetalning 40 dagar före avresa.

Om Boendet

Clarion Hotel Sundsvall 

Clarion Hotel Sundsvall - ett spektakulärt och elegant hotell precis intill Selångersån mitt i Sundsvalls stadskärna. Här hittar du en pool på taket, restaurang, bar, stora konferenslokaler och mysiga rum som ger dig känslan av att komma hem.

Hotell Storforsen 

Hotell Storforsen ligger vid foten av forsen. Områdets fantastiska strövområden är vår trädgård. Hotellet är byggt i samklang med naturen, med rena naturmaterial. Här går ekologi och högteknologi hand i hand.

Haparanda Stadshotell 

Ett av sekelskiftets mest berömda hotell med den gamla genuina karaktären av ett stadshotell; röd plysch, kristallkronor, stuckatur.

Scandic Kiruna 

Mitt i nya Kiruna, intill stadshuset, tornar en av Kirunas mest spännande byggnader upp sig. Med inspiration från Kebnekaise och Lapporten är Scandic Kiruna stadens nya självklara vardagsrum. Här möter vildmarken den urbana staden och blir en naturlig mötesplats för både Kirunabor och hotellgäster.

Hotel Laponia 

Våra 200 rum ger alla uttryck för en personlig komfort och stil. Vi förenar vi kapacitet och praktiskt taget gränslösa möjligheter med personlig omsorg och kvalitet. Hotellets inredning är noga utvald och uppdaterad med textilier och träslag som ger karaktär, bjuder in till en lugn stund framför brasan och viljan att dröja sig kvar. Vi hoppas att du som gäst ska trivas och känna dig bekväm. Men framförallt, sova riktigt gott.

Hotell Östersund 

Varmt välkommen till spahotellet mitt i city.
Hotell Östersund passar affärsresenären som bröllopsparet. Vår ambition är att du som gäst ska få en angenäm och minnesvärd vistelse med oss. Hotellet ligger mitt i Östersund centrum där du har nära till allt samtidigt som du har en riktigt mysig atmosfär där tiden står stilla.

Best Western Hotel Lerdalshöjden 

Hotell Lerdalshöjden ligger i underbara Rättvik, med en makalöst vacker utsikt över Siljan. Du har dessutom nära till allt du vill se och uppleva i Dalarna. Hos oss får du en garanterat händelserik och avkopplande semester!

Bra att veta

AVRESA:

Hallens Företagscenter Lunnargatan 14 i Västervik kl.07.00
Påstigning erbjuds i Vimmerby - Ankarsrum - Västervik - Gamleby - Norrköping med mellanliggande orter.

Viktig information

För resa inom Norden behövs inget pass, men du skall alltid ha med en giltig legitimation. På övriga resor är Pass/Nationellt ID-kort obligatoriskt!
Läs även vad som gäller för din destination på swedenabroad.se

Bli en del av vår gemenskap – boka direkt eller ring 0490-83 000!

HALLENS I SOCIALA MEDIER

HALLENS NYHETSBREV

BLÄDDRA I VÅRT MAGASIN